Sara Abramson konstnär - posters hos tavlero.se

Kollektion med posters av konstnär Sara Abramsson

Sara Abramson vill med sitt konstnärskap förmedla självkärlek, systerskap, gränssättning och förändring. Hon målar kvinnor som är kaxiga och tar plats men som också vågar blotta sina känslor och sin sårbarhet. Hon är också utbildad coach och har en lång bakgrund som chef i näringslivet, mycket av budskapen som sprayas på motivet kommer från dessa erfarenheter och Saras egen personliga utveckling.

Läs mer om Sara...

Sara ser målandet som en form av meditation och hon återupptog sitt skapande i samband med utmattningsdepression för några år sedan. Drivkraften och styrkan i att kvinnor stöttar varandra, engagerar Sara och ger henne energi och hon brinner för att våga utmana gamla strukturer och skapa förändring när vi inte är nöjda.

Efter en utmattningsdepression valde Sara att sadla om från sin 20 åriga karriär inom telekom, och hon har funnit vägen tillbaka genom skapandet, som för Sara är en fantastisk form av meditation där tid och rum försvinner.

”Mina kvinnor är kaxiga, de tar plats men de vågar också blotta sina känslor, men framförallt är de snälla och respektfulla mot sig själva och andra. Systerskap är väldigt viktigt. Vi kvinnor måste stötta varandra men också utmana varandra att skapa förändring när vi inte är nöjda med vår situation.”

Sara Abramson

Sara Abramson, född 1971

Jag har ritat och målat sedan jag var ett barn, det har alltid varit min egen plats, där jag tappar uppfattningen om tid och rum. Jag inser nu att det alltid har varit mitt sätt att vara helt och hållet här och nu.

Skapandet var under många år något som jag gjorde vid sidan av, vid sidan av mina studier, vid sidan av mitt arbete. Under de 20 år som jag gjorde karriär i näringslivet och fick fyra barn så målade jag och ritade jag bara sporadiskt.

Efter en utmattning 2018, så började jag måla igen. Jag hoppade av min karriär och började praktisera yoga och utbilda mig till coach samtidigt som jag la den största delen av min tid på att måla. Inspirationen till mina målningar kommer från människor runt omkring mig och mina klienter, men mest av allt min egen personliga utveckling, Jag har fått att jobba hårt på att vara schysst mot mig själv och sätta gränser och budskap kring detta kommer fram i mina målningar. Med min konst vill jag inspirera till självkärlek, förändring, systerskap och att leva ett mer hållbart liv.

Jag jobbar med akryl och spray och mina motiv är alltid starka kvinnor som har tagit ett beslut, antingen tittar de på sin betraktare med en uppfodrande blick eller så har de slutit sina ögon och lyssnar inåt.

Motiven hittar jag på sociala medier eller i modemagasin. Jag målar av uttrycket och lägger sedan bort bilden och efter många, många lager av färg hittar jag slutligen det uttryck jag vill.

Jag har ritat och målat sedan jag var liten, det har alltid varit mitt eget space, där jag tappat uppfattningen om tid och rum och jag inser att det nog alltid varit mitt sätt att vara absolut här och nu.

Skapandet var under många år något jag bara gjorde bredvid, först mina studier och sedan mitt arbete. Och under de 20 år som gjorde jag karriär i näringslivet och samtidigt fick 4 barn så målade och ritade jag sporadiskt.

Efter en utmattning 2018 började jag måla igen, jag hoppade av befintliga karriär och utbildade mig till coach och inom yoga. Inspirationen till mina tavlor kommer från människor runt omkring mig, från vänner, klienter och min egen personliga utveckling. Jag vill med min konst inspirera till mer självkärlek, till förändring, till systerskap och framför allt till ett mer hållbart sätt att leva sitt liv. Jag använder mig ofta av budskap om att vara schysst mot sig själv, vilket lett till många fina samtal med betraktare av min konst.

Jag jobbar med akryl och sprayfärg, och mina motiv är alltid starka kvinnor som bestämt sig för något… som spänner ögonen i betraktaren eller bara slutit sina ögon för att lyssna inåt. Motiven hittar jag på sociala medier och i modetidningar, coola kvinnor, ofta i svartvitt som jag målar utifrån för att sedan lägga bort och efter flera lager av färg hittar jag tillslut det uttryck jag vill åt.

Sara Abramson (f. 1971) har målat och ritat ända sedan hon var liten. Genom åren har hon gått flera kurser i oljemålning, kroki, skulptur och akvarell. Efter en utmattningsdepression valde Sara att sadla om och hon har funnit vägen tillbaka genom skapandet, som för Sara är en fantastisk form av meditation där tid och rum försvinner.

”Först skapar jag kaos på duken för att komma igång. Jag målar och sprayar med de färger jag för dagen känner för, därefter försöker jag skapa någon sorts ordning och få fram ett motiv, där jag också jobbar ganska snabbt med svart färg för att skapa kontraster. När det börjar bli ”fint” målar jag och sprayar över igen – jag vill alltid stöka till bilden. Det perfekta är ointressant.”

Sara målar i akrylfärg och spray, ofta i starka färger med svart och vitt som accenter. Hon inspireras av street art och blandar olika tekniker, och motivet är mer eller mindre alltid kvinnor med attityd.

”Mina kvinnor är kaxiga, de tar plats men är alltid snälla. Systerskap är väldigt viktigt. Vi kvinnor ska stötta varandra men också utmana varandra att skapa förändring när vi inte är nöjda med vår situation.”

Saras första utställning hette ”Sara och hennes systrar” eftersom alla hennes tavlor är som systrar. Systrar som stöttar dig och som alltid finns där bakom dig och uppmuntrar dig när du tvekar över din förträfflighet.

”Kvinnorna jag målar talar hela tiden till mig. När jag var mitt i sin utmattningsperiod satt jag med alla mina systrar runt omkring mig som tittade mig stint i ögonen och sa ”Kom igen” ”Du duger” ”Du är grym!” Jag hoppas att mina systrar ska säga samma sak till sina nya ägare.”

Saras andra utställning, som hon nu är aktuell med på Barristaan i Vasastan, blir en fortsättning på den förra och heter följaktligen ”Sara och hennes systrar Part 2”. Där kan vi följa både Saras inre resa och kreativa resa.

”Skapandet är en ständig process, precis som den personliga utvecklingen, och jag tror att man kan följa min inre resa när man ser mina tavlor. Jämfört med mina tidigare tavlor tar jag ut svängarna mer nu, jag vågar vara mig själv mer och tänker inte på vad andra ska gilla och tycka utan vad som känns bra för mig själv, ända in i själen.”

Sara Abramson

Instagram: @saraabramsonkonst